Laatstenmd.nl

Een thuisstudie doen. Verstandig of juist niet?

Als je nog verder wilt studeren, maar ook tegelijkertijd wilt werken, kan dit soms best lastig zijn. Het heeft natuurlijk veel voordelen dat je werkervaring op kan doen en ook nog eens wat geld verdient naast je studie. Hierdoor hoef je minder te lenen of misschien wel helemaal geen studiefinanciering aan te vragen. Echter kan het soms best lastig zijn om dit allemaal waar te maken. Hoe zorg je ervoor dat je je tijd juist indeelt en dat je kan studeren en werken tegelijkertijd?

Voordelen aan thuisstudie

Een van de grootste voordelen aan thuisstudie is toch echt wel het feit dat je zelf je eigen tijd kan indelen. Je kan zelf je eigen rooster indelen en bepalen wanneer jij een bepaalde toets wilt maken. Dit geeft je erg veel vrijheid als student. Hierdoor zul je weinig druk ervaren en voor veel mensen zal dit een positief effect hebben op hun studieresultaat.

Nadelen aan thuisstudie

Er zitten natuurlijk een hoop voordelen aan zelf thuis studeren. Echter zoals de naam al zegt, moet je het echt zelf doen. Thuisstudie vereist enig doorzettingsvermogen en discipline. Je moet in staat zijn om zelfstandig aan de slag te kunnen en het echt voor jezelf willen doen. Bij een thuisstudie zal je geen normale deadlines van een docent krijgen. Het idee is dat je je eigen examens en toetsen inroostert en dit kan het soms wel eens lastig maken om echt aan de slag te gaan.

Belangrijk advies over thuisstudie

Ondanks enkele nadelen zitten er vooral veel voordelen aan thuisstudie. Het is belangrijk om er eerst goed over na te denken of dit wel echt bij jou past. Je kan overwegen wat het jou gaat brengen als je deze studie afrond, maar ook hoeveel moeite het je gaat kosten. Echter moet je op een gegeven moment ook niet te veel twijfelen, maar het gewoon doen. Ondanks de onzekerheid of het de goede keuze is, zal je hiermee leren om moeten gaan. Je weet pas of het bij je past als je het zelf hebt geprobeerd. Per persoon zal de ervaring verschillen en als je tegen obstakels aanloopt, zul je hier ook weer van leren. Een laatste advies is om in gesprek te gaan met mensen die in jouw interessegebied werken. Je kan hierdoor alvast oriënteren of de thuisstudie die jij wilt gaan volgen werkelijk bij jou past en of je wel in deze richting wilt gaan werken.